Ieder(in) werkt daaraan in het project ‘Veilige mobiliteit’. Vanuit dit project zijn vier artikelen over veilig verkeer geschreven voor de bladen en websites van de lidorganisaties van Ieder(in). De artikelen laten zien wat mensen zelf kunnen doen aan een veilige mobiliteit. De teksten en bijbehorende foto’s kunnen rechtenvrij gebruikt worden. U treft de foto’s aan als zip-bestand in de bijlagen. Als u de materialen gebruikt, verzoeken we u wel bijgaande vermelding te plaatsen ‘Met dank aan project Veilige mobiliteit, Ieder(in)’ Graag ontvangen we van u een bewijsexemplaar.
Het project ‘Veilige mobiliteit’ is onderdeel van het samenwerkingsprogramma ‘Blijf Veilig Mobiel’ van ANBO, ANWB, Ieder(in), Fietsersbond, NVVS, Oogvereniging, PCOB, samenwerkende ROV’s, Unie KBO en Veilig Verkeer Nederland: www.blijfveiligmobiel.nl Hieronder treft u een korte omschrijving aan van de vier artikelen. U kunt de integrale versies in de bijlagen vinden.
Artikel 1: Iedereen (weer) op de fiets!
Als fietsen op een ‘gewone’ fiets niet (meer) lukt, kan een driewielfiets een uitkomst zijn. Het programma Blijf Veilig Mobiel heeft oefendagen georganiseerd voor de driewielfiets. Deelnemers kregen op een zeer toegankelijke wijze instructie over het gebruik van deze fiets. Het artikel geeft informatie over deze oefendagen en geeft u tips over hoe u kunt uitzoeken of een driewielfiets iets voor u is. Ook komen de ervaringen van drie deelnemers aan bod.
Artikel 2: Individueel Mobiliteitsadvies: word (weer) actief met uw scootmobiel
Het programma Blijf Veilig Mobiel ontwikkelde het Individueel Mobiliteitsadvies voor gebruikers van scootmobielen die zelden of nooit naar buiten gaan met hun scootmobiel. Het Mobiliteitsadvies is een hulpmiddel om erachter te komen wat u ervan weerhoudt om naar buiten te gaan. Het artikel geeft meer informatie over hoe het Individueel Mobiliteitsplan eruit ziet en hoe u zo’n advies kunt krijgen.
Artikel 3: Praat u ook mee in uw gemeente over het openbaar vervoer?
Soms ontstaan er problemen bij het openbaar vervoer door grote bouwprojecten. Dit artikel laat zien hoe eenvoudig het is om dergelijke knelpunten bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld door de knelpunten kenbaar te maken via uw gemeente of bij het vervoersbedrijf. Maar u kunt zelf ook meepraten om tot goede oplossingen te komen. In het artikel komen een ervaringsdeskundige en het Utrechtse gehandicaptenplatform SOLGU komen aan het woord over de grote verbouwing van het station Utrecht.
Artikel 4: Toegankelijkheid van het OV in uw gemeente verbeteren: hoe doet u dit?
Een interessant en praktisch verhaal over het verbeteren van het openbaar vervoer voor mensen met beperkingen. Het Platform Gehandicapten Westland (PGW) heeft zich in 2013 hard ingezet voor het verbeteren van het OV in hun gemeente. De leden van het platform hebben schouwen uitgevoerd en dit heeft gewerkt. Veel voorzieningen zijn aangepast. Toch maakten mensen met een beperking nog maar weinig gebruik van het openbaar vervoer. Daarom organiseerde het platform samen met andere organisaties een informatiebeurs - de vervoerscarrousel - met marktkramen voor vervoerders, belangengroepen en de gemeente. Mensen met een beperking kregen hier informatie over hoe ze veilig zelfstandig kunnen reizen. De voorzitter van de het gehandicaptenplatform vertelt over het project.
Voor vragen kunt u terecht bij Petra Stassar, afdeling Communicatie.
T 030-720 00 00
E p.stassar@iederin.nl
Werkdagen: maandag (tot 17:30) dinsdag (tot 14:30) woensdag (tot 15:30) en donderdag (tot 14:30)